MK Piston

Produkter

 

MK Pistons Bakgrund

Historien om MK Piston börjar när uppfinnaren Magnus Knutsen i mitten på nittiotalet i en bok läser om hur lite det är av det totala energiinnehållet i bensin som egentligen övergår till mekanisk energi.

Merparten av energin blir till värme som till lika delar försvinner i kylning och i avgaser.

Med denna insikt i bakhuvudet börjar Magnus skissa på vad som skulle bli en helt unik mekanisk lösning på ett välkänt problem: hur kan man automatiskt och på ett effektivt sätt komprimera bränslet i motorn olika mycket beroende på motorns belastningsgrad?

Magnus får tipset att kontakta professor Gunnar Lundholm vid Institutionen för Värme och Kraftteknik i Lund. Via Gunnar blir också Anders L Höglund nära knuten till projektet och det är med honom som bollplank som Magnus har vidareutvecklat idén.

magnus

Magnus Knutsen

Linkbar1

Fördelar med VCR

Variabel kompression bygger på att optimera verkningsgraden genom att vid rätt varvtal och belastning på motorn komprimera bränslet optimalt.

Vår lösning är främst mekanisk vilket gör den enkel, effektiv och lätt att tillämpa på olika typer av motorer.

Rätt optimerat möjliggör variabel kompression i en förbränningsmotor en bränslebesparing i en bil på upp till 25-30% * (Om variabel kompression sedan även kombineras med fria ventiler. (Ex. cargine engineerings aktuatorer) skulle man kunna komma upp i så stora besparingar som 50%)

* Detta är vedertagna värden som erhålls om man jämför en standard motor med en prestandamässigt likvärdig motor som görs mindre, men sedemera kombineras med variabel kompression och överladdning ex turbo.

kolven1

MK Piston idé och funktion

Vår idé är att införa en sk. reglerkolv placerad inuti orginalmotorns kolv som genom sitt läge påverkar kompressionsgraden. 2 st backventiler ( 1 till övre resp 1 till nedre oljedämpningskammaren matas kontinuerligt med olja från motorn.

En reglerventil evakuerar den ena kammaren som därmed får ett lägre medeltryck än motsatta kammare. Reglerdelen i kolven positionerar sig därmed så att den evakuerade kammaren kommer att minska i storlek fram till dess ändläge.

Då man vid drift kommer att vilja att kolven skall ha så hög kompression som möjligt vid resp varvtal, last etc kommer det innebära en ofta förekommande positionsändring på reglerkolven och därmed kolv med förändrat kompressionsförhållande som följd.

Den kontinuerliga matningen med olja i dom båda kamrarna kommer innebära att vi får positiv oljedämpning både i övre resp nedre dödläge.=Minskad risk för kavitation. (Om det inträffade skulle detta kunna leda till okontrollerbara pendelrörelser hos kolven)

kolvenapart2smal

Detta är en sk. Stand alone lösning. (Peter Augustsson f.d. VD SAAB)

kolv1

Pilottestning

En tidig version av kolven testades i simulerad datormiljö redan 2002. Simuleringen utfördes med hjälp av CMK PRODUCTS och Anders L Höglund

Simuleringsresultat vid 2400 r/min:
 

Last (Nm)

Last (%)

Verkningsgrad (%)

Skillnad

Bränslebesparing

2.5/1.6l

2.5/1.6l

(%-enheter)

(%)

238,1

100/155,2

37,9/37,1

-0,8

-2,1

119,1

50/77,6

34,4/36,9

2,5

7,3

59,5

25/38,8

28,8/32,6

3,8

13,2

23,8

10/15,5

19,4/24,1

4,7

24,2